Algemeen

Vijf tekenen dat jij een leesbril moet aanschaffen

Wellicht doet een leesbril je denken aan je ouders die een krant lazen en deze steeds verder van hun gezicht af hielden, tot het belachelijke aan toe. Alles om maar niet aan die leesbril te moeten. En dat terwijl het tijdig starten met het dragen van een leesbril juist veel meer voordelen met zich meebrengt dan wanneer je dit uitstelt. Helaas: velen van ons zullen aan de leesbril moeten geloven. Het goede nieuws: leesbrillen zien er gelukkig steeds beter uit. Leesbrillen kunnen zelfs fungeren als een ware mode accessoire. Maar hoe weet je nu zeker of het tijd is voor een leesbril? In dit artikel lees je alles over de vijf meest voorkomende tekenen dat het tijd wordt om een leesbril aan te schaffen. 

 

Waar helpt een leesbril precies bij?

Een leesbril helpt mensen met (ouderdoms)verziendheid (presbyopie) tegen te gaan. Wanneer je last hebt van presbyopie, heb je last van het volkomen normale verschijnsel waarbij je, naarmate je ouder wordt, meer moeite krijgt met het scherpstellen van je ogen op kleine afstanden. De meeste mensen merken de eerste verschijnselen van presbyopie op bij het werken op een scherm, problemen met lezen en bij het zien van objecten op kleine afstand van zichzelf af. Vaak uiten dergelijke problemen zich in het steeds verder van je afhouden van je leesboek, of het knijpen met je ogen wat resulteert in vermoeide ogen en/of hoofdpijn. Ondanks de associatie die we hebben bij dit type bril, hebben de meeste mensen last van presbyopie op de leeftijd van 40 à 45 jaar. Dit is dus nog erg jong! Veel mensen stellen het doen van een oogmeting uit, omdat ze niet aan de leesbril willen geloven.

Heb ik een leesbril nodig? 

Je begrijpt dat het onzinnig is om het aanschaffen van een leesbril uit te stellen wanneer je deze echt nodig hebt. Maar wanneer kun je er nu echt niet meer omheen? Hieronder lees je de 5 meest voorkomende signalen die jouw lichaam je geeft, waaruit je op kunt maken dat je nu echt snel aan de leesbril moet! 

  1. Je krijgt steeds vaker last van brandende of pijnlijke ogen

 

  1. Je hebt steeds vaker last van hoofdpijn

 

  1. Je merkt subtiele veranderingen in je gezichtsvermogen op 

 

  1. Je hebt de gewoonte ontwikkeld om jouw telefoon, boek of krant steeds verder van je gezicht af te houden 

 

  1. Het schakelen tussen lezen en ver weg dingen bekijken kost je steeds meer moeite. 

Herken jij jezelf in bovengenoemde stellingen? Dan is het verstandig om een leesbril aan te schaffen. Je hoeft hiervoor tegenwoordig niet eens meer je huis uit: je kunt gewoon gemakkelijk een online bril kopen.

Laat een antwoord achter